Çinli Müslüman dövüş ustaları (2)

Çinli Müslüman dövüş ustaları (2)

ABONE OL
13 Aralık 2022 15:48
Çinli Müslüman dövüş ustaları (2)
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Shams-uddin, bugün sadece birkaç bilim adamı tarafından anlaşılan ve MÖ 909’a kadar uzanan “Değişim Kitapları” (Books of Changes) olarak adlandırılan üç tür eski Çin kitabını inceledi. Shams-uddin, Taoist felsefeye ve iki kozmik gücün birliği ilkesine odaklanan eski bir kavram olan “Tai T’si”, Yin ve Yang sembolünün kökeninden sorumluydu (4).

Taoist felsefe dediği Lao Tse’nun öğretisidir ve o da Konfüçyus gibi sıra dışı bir erdem adamıdır. Yin-Yang’ı Kuran’da görebilirsiniz: “Ve her şeyden karşıt yarattık; umulur ki tezekkür edersiniz” (5). Ayet “kulli şey’in halakna zevceyni” diyerek ontolojik yaklaşıyor; bu nedenle “zevceyn”in “karşıt” anlamında kullanıldığı anlaşılıyor. Çünkü “herkesi” demiyor; “her şeyi” diyor… o halde “Yin ve Yang sembolünün kökeninden sorumlu” olmak öyle alelade bir görev değildir. MS 1279’da 67 yaşında öldüğünde, cenazesine birçok kişi katıldı ve Müslüman olmayan Çinliler onun onuruna bir türbe ve Guangzhou’da bir mezar anıtı inşa ettiler.

Shaolin Tapınağında Shaolin keşişlerinin silahsız dövüşe giriştiklerini tasvir eden donmuş aksiyon.

Yin ve Yang’ın karşıt güçleri birbirine akar ve evrenin ne olumlu ne de olumsuz yönü diğeri olmadan var olamaz. Batı’da savaş sanatları (martial arts) terimi, Roma’nın savaş tanrısı Mars’ın adından türetilen savaş sanatını ifade eder (6). Negatif (Yin) element, sert Kung fu’dur; pozitif (Yang) element ise yumuşak Kung fu’dur. Çin’de kelimenin tam anlamıyla birkaç yüz farklı dövüş sanatı türü olduğu halde bunların tümü yalnızca birkaç farklı daldan kaynaklanır. Bunlar esas olarak harici (sert) Kung fu’dan oluşur ve çok daha az dâhili (yumuşak) Kung fu stili vardır. Bununla birlikte, Müslüman Kung fu, Çin’in hem dâhili hem de harici popüler stilleri arasında en iyileri arasında yer alır.

İnsan kendisini ve mülkünü savunmak için tabiatıyla silahsız mücadele ve savaş arzusuna sahip olmuştur. Zaruret iyi insanları bile savaşa mecbur kılmıştır. Okçuluk, kılıç ustalığı ve binicilik gibi savaş becerileri nesilden nesle aktarılırken kültürel ve manevi değerlerle yumuşatılarak benzer dövüş teknikleri birleştirilmiş, yüzyıllar boyunca aralıksız süren mücadelelerde birçok ulusta farklı dövüş sanatları doğal olarak türemiştir. Güneydoğu Asya’da var olan çeşitli organize dövüş sanatlarının kökenleri hakkında birkaç bin yıl öncesine dayanan tarihsel kanıtlar var. Silahsız dövüşe yapılan en eski referanslardan biri, Asya dövüş sanatlarının dövüş duruşlarını ve karşı blok özelliğini kullanan silahsız dövüşte iki figürü temsil eden, 5.000 yıldan daha eski bir Babil plaketinde detaylandırılmıştır (7). 1975 yılında Hubei Eyaleti, Jiangling ilçesindeki bir mezarda Qing Hanedanlığı’na (MÖ 221-207) kadar uzanan bir arkeolojik kazı sırasında bulunan başka bir nesne, resmi bir hakemin önünde birbirleriyle rekabet eden çıplak göğüslü iki güreşçiyi tasvir eden süslü bir ahşap taraktır (8).

Çin’de, Batı dünyasında “Kung Fu” popüler adıyla bilinen Çin dövüş sanatının unsurları, geleneksel Çin güreş yöntemlerini kullanarak rakibi Chi Yuo ile savaşan ve onu mağlup eden efsanevi Sarı İmparator Huang Ti’nin yönetimi sırasında yaklaşık MÖ 2700’e kadar izlenebilir (9). Böyle bir güreş tarzı, batı güreşi veya judodan farklıdır ve Shuai Chiao veya Shuai Jiao olarak biliniyordu. El ve bacak birbirine dolaştırma ve tekmelemeden oluşuyordu ve MÖ 700 civarında organize dövüş sistemlerinin en eski biçimlerinden biri olarak gelişti ve Kung fu’nunkine çarpıcı biçimde benzer teknikler paylaştı (10).

Hubei Eyaletinden bir Hui Müslümanı olan merhum Büyük Üstat Ch’ang Tung Sheng (1905-1986), antik Shuai Chiao sanatının Çin’in en önde gelen savunucularından biriydi. Büyük Usta Ch’ang’ın kıdemli bir öğrencisi olan Matt Mollica’ya (5. Teng) göre, “Ch’ang Tung Sheng’e saldırmak, elinizi bir karıştırıcıya sokmak gibiydi”. İkincisi, birçok farklı stilden gelen tüm meydan okumaları kabul etti ve yarım yüzyıldan fazla bir süredir yenilmedi.

Referanslar:

[4] Muslims in China: Tuan Hajji Ibrahim Tien-Ying; p. 130.

[5] Zariyat Suresi 49.

[6] The Ultimate Encyclopedia of Mythology: Arthur Cotterell & Rachel Storm; p. 62.

[7] The Way of the Warriors: Howard Reid and Michael Croucher; p.17.

[8] A Guide to Chinese Martial Arts: Li Tianji and Du Xilian; pp. 4-5.

[9] Kung fu: David Chow and Richard Spangler; p. 2.

[10] The Original Martial Arts Encyclopedia: John Corcoran and Emil Farkas with Stuart Sobel; p. 97.

Dünya Jeet Kune Do Federasyonu (World Jeet Kune Do Federation) Başkan Yardımcısı Sijo Yüksel Yılmaz

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

free temp mail