YKS Öncesi Mutlaka Okuyun…

YKS Öncesi Mutlaka Okuyun…

ABONE OL
13 Haziran 2023 19:34
YKS Öncesi Mutlaka Okuyun…
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Gençlerimizin hayatında önemli bir dönüm noktası olan üniversiteye giriş sınavı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), 17-18 Haziran 2023 tarihlerinde yapılacaktır. YKS kapsamında 17 Haziran Cumartesi günü Temel Yeterlilik Testi (TYT), 18 Haziran Pazar günü Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) sınavları uygulanacaktır. Bu hafta gerçekleşecek olan bu sınavlarla ile ilgili olarak Uzman Eğitimci ve Rehber Öğretmeni Yalçın KAYA bizlere önemli açıklamalarda bulundu.

Bu hafta sonu olacak YKS sınavından bahseder misiniz?

 

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) üç oturum şeklinde yapılacaktır.

1.Oturum: Temel Yeterlilik Testi (TYT), 120 sorudan oluşur ve 165 dakika süresi vardır. Özellikle bu oturum zorunlu bir oturumdur ve bu oturumda en çok dikkat edilmesi gereken unsur süredir. Zaman yönetimini iyi kullanan öğrenci bu oturumda başarılı olacaktır.

2.Oturum: Alan Yeterlilik Testi (AYT), 160 sorudan oluşur ve 180 dakika süresi vardır. Bu oturumda aday süre sorunu yaşamadan ilgili alan testlerini çözmektedir. Bu oturumda ise en önemli unsur bilgiyi kullanmaktır. Aday alanı ile alakalı testlerde bilgi düzeyini geliştirdiyse başarılı olacaktır.

3.Oturum: Yabancı Dil Testi (YDT), 80 sorudan oluşur ve 120 dakika süresi vardır. Bu oturum da adayın 5 yabancı dilden (Almanca, İngilizce, Rusça, Arapça, Fransızca) birini seçip hazırlandığı oturumdur.

TYT oturumu 17 Haziran Cumartesi 10.15’te, AYT oturumu 18 Haziran Pazar 10.15’te, YDT oturumu ise 18 Haziran Pazar 15.45’te yapılacaktır.

17-18 Haziran’da yapılacak YKS’nin birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Sınavı’na (TYT) 3 milyon 527 bin 463 aday, ikinci oturum Alan Yeterlilik Sınavı’na (AYT) 2 milyon 573 bin 136 aday, üçüncü oturum olan Yabancı Dil Testine (YDT) 338 bin 014 aday başvurdu. Geçen yıla oranla sınava katılımda artış yaşandı.

 Sınava girecek öğrencilere sınav öncesi neler yapmalarını tavsiye edersiniz?

 

– Sınav yaklaştıkça “deneme sınavlarım kötü”, “sınavı kazanamayacağım” vb gibi motivasyonumuzu düşüren düşüncelerden kurtulmamız gerekir. Sınavlara olumlu düşüncelerle katılmak en az 5 ile 10 net arasında değişen bir sonuç doğurur. Ne olursa olsun olumsuz düşüncelerden uzak durun.

– ÖSYM’nin geçmiş yıllarda sorduğu soruları mutlaka çözün. Her ne kadar bu soruları daha önceden çözmüş olsanız da sınava girmeden önce çözmek sizin ÖSYM soru kalıplarını ve soru tarzlarını sınav öncesi gözden geçirmeniz anlamına gelecektir.

Sınavdan bir gün öncesine kadar her gün deneme sınavı çözmeli ve mutlaka bu denemelerin analizini yaparak eksik kaldığınızı gördüğünüz konularla alakalı da bol soru çözmelisiniz. Analizini yapmayacağınız denemeyi ise kesinlikle çözmeyiniz.

– Sınavdan bir gün önce artık ders çalışılmamalı ve o gün keyif verici etkinlikler yapılmalıdır. Aşırı sıcağa maruz kalmayıp, bedensel yorgunluk içeren sportif faaliyetlerden de uzak durulmalıdır.

– Sınav öncesi konularını bitirememiş olan öğrenciler olabilir. Bu durumda bitirilemeyen konular düşünülüp moral bozmaktansa daha çok bitirilen konulara odaklanmak doğru olacaktır.

– Sınavdan bir gün önce erken uyanmak gerekir. Ertesi gün sınav olacağı için bir gün önce erken uyanmak ve güne erken başlamak, akşam olduğu zaman da uykumuzun gelmesi açısından önemlidir. Sınavdan bir gün önce geç uyanıp erken uyumaya çalışırsak uykusuzluk sorunu yaşayıp bunu da heyecana bağlamak hatasına düşeriz.

 

– Öğrencilerin sınava girecekleri binayı daha önceden gidip görmeleri gerekir. Çünkü ulaşımla ilgili bir planlama yapmaları sınava geç kalmamak adına onlar için önem taşımaktadır.

– Sınav öncesinde fotoğraflı kimliklerini (ehliyet kabul edilmiyor), sınav giriş belgelerini mutlaka hazırlamalı ve sınav esnasında öğrenciler kendilerini sıkmayacak rahat kıyafetler tercih etmelidirler.

Sınav esnasında önce hangi testten başlamak doğru olur?

 Sınava hazırlık aşamasında evde ya da dershanede alışılan rutin ne ise sınav esnasında da aynı sıra ile testin çözülmesi daha doğru olacaktır. Sınav esnasında kesinlikle yeni bir taktik geliştirilmemelidir.

Sınavda zor sorular ile karşılaşınca öğrencinin morali bozulabilir. Bunun için tavsiyeleriniz nelerdir?

Bilindiği üzere ÖSYM sorularının dağılımı % 30 zor, % 70 ise normal ve kolay şekilde olduğu için sınav esnasında zor soru ile karşılaşmamız mümkün olacaktır. Bu soruların herkese zor olduğunu düşünüp, öğrencinin kendini özellikle sınav esnasında rahatlatması gerekir. Unutulmamalıdır ki soruların zor olduğu yıllarda daha az net ile daha iyi sıralamalara girmek mümkün olmaktadır.

Bu duruma şöyle bir örnek verebiliriz:

Sınavın zor olduğu yıllardaki toplam netler ile sınavın kolay olduğu yıllardaki toplam netler arasında farklar görülmektedir.

Öğrencilerin özellikle sınav esnasında nelere dikkat etmesi gerekir? Bu konuda tavsiyeleriniz nelerdir?

 Soruları kitapçık üzerine çözmek kadar çözülen sorunun optik forma kodlanması da önemli bir durumdur. Kaydırma yapmamak adına kodlamalar en sona bırakılmamalıdır. Her sorunun çözümünden sonra ya da her sayfa bitiminde kodlama yapılırsa hem zihnen dinlenmiş hem de kodlama hatası yapmamış oluruz.

 Sınav esnasında 5 ile 10 saniyelik kısa molalar verip nefes egzersizleri ile dinlenip odaklanmamızı artırabiliriz.

 Sınavda birçok kitapçık türü olduğu için eleyici olarak nitelendirilen soruların peş peşe gelme durumu olabilir. Bu duruma hazırlıklı olunmalı ve moralimizi bozmamalıyız.

17 Haziran Cumartesi günü TYT sınavından çıktıktan sonra sınav hakkında kimse ile konuşmayın. Sınav sonrası sosyal medyaya yönelmeyin. Çünkü ertesi gün daha önemli bir sınavınız olan AYT ye katılacaksınız. Ve sizin için AYT bu kadar önemliyken TYT sonrası sınav hakkındaki her türlü yorumdan uzak durun, çünkü artık TYT bitti ve bizi üniversiteye yerleştirecek olan AYT ye odaklanmamız gerekecektir.

– Sınavda zorlandığınız sorular üzerinde vakit kaybetmeyin, aynı test içindeki zor soru ile kolay sorunun puan getirisi aynıdır. Aynı testteki zor soru ile kolay sorunun puanı eşit ise zor soruda zaman kaybetmeyip diğer sorulara bakmalısınız daha sonra zaman artınca tekrar aynı soruya dönebilirsiniz.

– Sınava başlarken her şeyi unutmuş gibi hissedebilirsiniz ama mutlak unutma diye bir şey yoktur. Unutma hissinin normal bir durum olduğunu düşünmeli ve ilk sorular çözülmeye başlayınca kendinize olan güvenin artmaya ve heyecanın azalmaya başladığını göreceksiniz.

 Ve en önemlisi, ne olursa olsun gençler kendinize güvenin, unutulmamalı ki sadece kendine güvenerek ve inanarak girilecek her sınavda en az 5-6 net artış sağlayabilirsiniz.

Güncel ile bağlantılı olarak da bir soru sormak istiyorum: Sizce 12.Sınıf ikinci dönem konularının çıkarılması sınav sonuçlarını, puanları ve yerleşilecek üniversiteleri nasıl etkiler?

– Sınavda konuların çıkarılması ya da sınava konu eklenmesi değil de soruların yapılma oranları yani ortalamaları puanları etkiler. Yani sınav sonuçlarını ya da üniversite yerleşmelerini etkileyen en önemli unsur o yıl ki YKS testlerinin öğrenci ortalamalarıdır. Testlerin ortalamalarının yükselmesi soruların kolay olduğu algısını, testlerin ortalamalarının düşmesi ise soruların zor olduğu algısını oluşturur. Sınav esnasında eğer çok zorlanırsanız ortalamaların düşeceğini düşünüp sınav esnasında kendinize moral verebilirsiniz.

Yukarıdaki tabloya baktığımızda 2021 YKS TYT Matematik ortalaması 5,12 iken sonraki yıl yani 2022 YKS TYT Matematik ortalaması 6,93 olmuştur. Aynı durum AYT Matematik için de yaşandı. 2021 YKS AYT Matematik ortalaması 5,30 iken sonraki yıl yani 2022 YKS AYT Matematik ortalaması 7,24 olmuştur. Bu ortalamalar gösteriyor ki 2022 sınavı bir önceki yıla göre daha kolaydı. Sınav kolay olunca yığılmalar artar. 2022 yılında Sayısal puana göre 450 üzerinde 56.000 aday varken, 2021 yılında 450 üzerinde yaklaşık 12.000 aday vardı. Buradan da anlaşılacağı üzere soruların yapılma oranı düşerse yani sınav zor olursa sıralamalar daha iyi geliyor ve yığılmalar az oluyor. Bu sebeple de istenilen bölümü kazanmak daha olanaklı hale geliyor. Umarım gençler sınavınız biraz zorlayıcı olur ve sizler de bu soruları yaparsınız J

Son soru olarak sınavı iyi geçen öğrencilere veya sınavı beklediği gibi geçmeyen öğrencilere neler tavsiye edersiniz?

 Sınavın iyi geçmesi ya da kötü geçmesi aslında öğrencilerin sınav sonrasındaki kendi bireysel durumlarına göre yaptıkları bir değerlendirmedir. Öğrencilere tavsiyem; sınav bittikten sonra ÖSYM sonuçları açıklanıncaya kadar sınav sonuçları hakkında çok fazla değerlendirme yapmamalarıdır. Sonuçlar açıklandıktan sonra da başarı sıralarına bakıp geçmiş yıllardaki başarı sıraları ile kıyaslama yapmaları gerekir. Ama bunları yaparken mutlaka okullarının ya da dershanelerinin rehber öğretmenlerine danışmaları ve onların rehberliğinde bir yol haritası çizmeleri doğru olacaktır.

Sınav sonuçlarını sizlerle birlikte değerlendirmek isteyen öğrenci veya veliler sosyal medyadan size ulaşabilirler mi?

Sınav sonuçları değerlendirmesi veya sınava hazırlık süreci ile ilgili öğrenci ve velilerimiz istedikleri zaman instagram hesabımdan bana ulaşabilirler. İnstagram: yalcinhoca.rehber

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (7)
  • Yağmur

    Teşekkürler hocam

    Yanıtla
    +0
    -0
  • İbrahim öncel

    Yalçın hocam çok teşekkürler yardımların için yolumuza ışık tutuyorsun iyi ki varsın

    Yanıtla
    +0
    -0
  • Yasemin

    Sevgili hocam çok teşekkür ederim tecrübeleriniz bizim için kıymetli

    Yanıtla
    +0
    -0
  • Abdullah

    Çok faydalı ve çok bilgilendirici oldu hocam teşekkür ederiz 👍

    Yanıtla
    +0
    -0
  • Nazlı kaya

    Yalçın hocam lise seçimi sadece sınav notuylami oluyor okul ortalaması deyerlendiriliyormu

    Yanıtla
    +1
    -0
  • Adem dırbas

    Çok teşekkür ederim hocam çok faydalı

    Yanıtla
    +1
    -0
  • Yasin Yusuf

    Hocam değerli bilgileriniz için çok teşekkürler. Yeni nesil ile uğraşmak motive etmek gerçekten çok zor

    Yanıtla
    +0
    -0


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r